2/4
Werkwijze

Aanraken is de meest directe vorm van communicatie; van contact zonder woorden van de ene mens met de ander. Wanneer we aanraken of aangeraakt worden voelen we dat over en met ons hele lijf, ook wanneer we worden (aan)geraakt in ons gemoed.

Weggestopte of onverwerkte gevoelens blokkeren het ervaren van die gevoelens en veroorzaken spierspanningen en een veranderende werking in onze cellen, waardoor we makkelijker ziek worden. Dit heeft gevolgen voor hoe je je voelt en je gedraagt. Wanneer je vooral vanuit het "moeten", "denken" en "aanpassen" leeft, kan je lijf zich gaan verharden. Of je wordt juist overspoeld door gevoelens, maar er is geen verstandige basis meer om op terug te vallen. Op den duur loop je vast.

Door in alle rust en openheid tijdens de therapie het lichaam aan te raken, kan het voelend vermogen worden hersteld en kan een verbondenheid met de ander worden ervaren. In verbondenheid met de ander leer je jezelf kennen, met al je positieve en minder positieve eigenschappen, je kwaliteiten, je kracht en je kwetsbaarheid. Je kan dan ontdekken wie je bent. De wisselwerking tussen je voelen, denken en handelen wordt daarmee verduidelijkt. Dat kan heel confronterend zijn, maar ook bevestigend en bevrijdend. In de therapie wordt duidelijk op welke wijze je vastgelopen bent en wat je nodig hebt om tot verandering te komen.

Lees meer over aanraken... Vorige pagina.